Programa electoral 2023
La cultura és, sens dubte, un eix estructural de la societat que és present a moltes esferes del nostre dia a dia i cal fer-hi una aposta ferma. Hi ha molts actors involucrats i de la interacció amb tots ells sorgirà la creació del Pla estratègic de cultura municipal. A més, a Caldes de Montbui comptem amb un patrimoni molt ric que cal tenir en compte i potenciar encara més per reforçar la nostra pròpia identitat. El teixit associatiu del poble és part fonamental de la pròpia riquesa cultural i és una prioritat potenciar la seva actuació.
- Recuperar la Taula de Cultura amb l’objectiu que esdevingui un òrgan de participació activa i que englobi i representi a tot el tercer sector (entitats esportives, educatives, socials, culturals i comunitàries). Fomentar la gestió compartida de la programació cultural del poble.
- Fomentar l’autonomia del món associatiu, oferint formació i incrementant els recursos adreçats a les entitats locals. Crear l’Oficina de Gestió Associativa cogestionada. Crear un calendari d’activitats per tal d’evitar la contraprogramació.
- Definir els interessos dels diversos col·lectius. Treballar en xarxa amb altres municipis per establir cicles d’espectacles de diverses disciplines que facilitin, a més a més, la interacció amb l’entorn més proper.
- Facilitar la interacció de la cultura amb el comerç, la restauració i l’economia locals en general. La cultura ens ha de servir per configurar la identitat i tarannà de la vila, potenciant els elements diferenciadors envers la resta de municipis (aigua termal, llambordes, bòbiles, cireres, oli i vi, entre d’altres).
- Promoure el coneixement del patrimoni potenciant el museu Thermalia com a eina principal de difusió. Actualitzar la informació referent al patrimoni de Caldes de Montbui en les seves diverses tipologies: natural, immoble, moble, inmaterial i documental, etc. Cal establir un lligam fort i potent per tal que les escoles municipals siguin emissores i receptores, formant part activa de la programació cultural. Afavorir la transversalitat entre les escoles municipals, treballant conjuntament per un ús compartit de la pròpia riquesa cultural.
- Potenciar la Biblioteca com a nucli de trobada cultural. Ampliar l’horari d’obertura per tal de facilitar-ho. Cal que es converteixi també en un espai de formació, afavorint iniciatives culturals.
- Aprofitar la riquesa natural i patrimonial de la vila per programar activitats lúdico-esportives i culturals amb la finalitat d’integrar l’entorn no urbà.
- Elaborar un Pla de Comunicació global de Cultura per fer una difusió eficient de totes les activitats locals. Utilitzar de forma adequada els recursos ja existents com les xarxes socials i els mitjans de comunicació locals. Els equipaments municipals també han d’estar al servei d’aquesta difusió.
- Utilitzar els canals de comunicació de l’Ajuntament per potenciar i promocionar les diferents activitats culturals de totes les entitats del municipi i instal·lar pantalles informatives a punts estratègics del poble per facilitar l’accés a la informació cultural.
- Definir el caràcter i els usos dels equipaments municipals culturals, cívics, socials, educatius i esportius del poble. Invertir més en aquests equipaments i revisar que totes les entitats tinguin espais disponibles per dur a terme la seva activitat.
- Fer polítiques actives per potenciar l’ús social de la llengua catalana com a eina de cohesió en tots els àmbits.
- Convertir l’edifici de Can Rius en el nexe d’entitats, educació, història i patrimoni de Caldes esdevenint clau en la reactivació econòmica i social del Centre Històric.
- Crear una partida econòmica específica dins la regidoria de Cultura per la programació municipal d’espectacles, activitats culturals i educatives al Centre, Ateneu Democràtic i Progressista, i al Casino de Caldes, tenint en compte la singularitat de cada un dels equipaments.
- Establir reunions semestrals amb les entitats (i extraordinàries per sol·licitud d’ambdues parts) per tal d’intercanviar impressions de l’activitat realitzada, necessitats, i possibles col·laboracions amb el consistori.
- Redefinir les subvencions atorgades a les entitats i lligar-les a la projecció d’activitats i al cost de les mateixes.
- Projectar la construcció de casals socials a cada un dels barris de Caldes, i estimular l’activitat de les associacions de veïns i veïnes. Construir el casal social de Can Valls, rehabilitar el de la Font dels Enamorats i convertir el Centre Cívic en el casal de la Bolera i el Camp de l’Arpa (un cop reubicades les escoles municipals i la ràdio). Plantejar espais municipals per la resta de barris del municipi.
- Reimpulsar l’Ateneu Molí d’en Ral com a espai associatiu juvenil autogestionat.
- Crear el dia local pel reconeixement de calderins i calderines representatives en el món de la cultura per tal de donar visibilitat i reconeixement als artistes, fotògrafs premiats, esportistes professionals o d’elit, impulsors d’associacions, etc., és a dir, persones rellevants en qualsevol àmbit cultural calderí.
- Defensar la Independència de Catalunya per millorar de forma rellevant el benestar dels calderins i calderines sent determinant a l’hora de definir les diferents polítiques municipals.