Programa electoral 2023
Apostem per un poble on les discriminacions per raó de gènere, orientació sexual o origen no hi tinguin cabuda i s’eliminin les relacions de poder en tots els àmbits.
Defensem impulsar polítiques transversals, encaminades a revertir desigualtats estructurals en matèria de treball, d’habitatge i urbanisme, entre d’altres.
El dret a l’habitatge, a la salut, al treball, a l’esport, etc., són drets que afavoreixen la cohesió social i ens permeten afrontar el futur de forma segura, creant una societat més justa i igualitària.
Per això és important protegir aquests drets mitjançant polítiques equitatives i actuacions de prevenció. Estem fermament convençuts i convençudes que cal abordar les problemàtiques socials des de la perspectiva comunitària, posant l’accent en l’empoderament de les persones.
Drets socials:
- Mantenir les bonificacions de taxes a col·lectius vulnerables o amb majors càrregues econòmiques vinculant-ho amb el nivell de renda.
- Reduir l’IBI a famílies monoparentals i famílies amb custòdia compartida, com ja es fa en famílies nombroses, vinculant-ho al nivell de renda familiar.
- Detectar i acompanyar situacions de pobresa per tal de prioritzar-ne les intervencions de manera personalitzada.
- Avançar cap uns serveis socials bàsics propers, centrats en les persones i d’orientació comunitària i que permetin potenciar la participació activa de les persones usuàries en la definició i seguiment del seu propi pla de treball.
- Crear una oficina de prestacions que permeti desestigmatizar l’atenció i reduir llistes d’espera.
- Consolidar les beques menjador com a garantia d’equitat.
- Mantenir i ampliar els ajuts per a activitats extraescolars, casals d’estiu i beques menjadors, per tal d’eliminar les desigualtats dels infants i joves en els espais no lectius.
- Donar continuïtat al Servei d’Atenció Integral (SAI) i vetllar per fer una bona difusió dels recursos existents.
- Donar eines formatives amb perspectiva feminista al personal municipal, prioritzant el personal d’atenció directa a la ciutadania.
- Actualitzar els documents municipals perquè siguin inclusius i reflecteixin la diversitat de gènere i familiar.
- Revisar periòdicament el protocol per a la prevenció i l’abordatge de la violència masclista per garantir la seva aplicació i millorar-lo si és necessari.
- Revisar el model d’atenció i acompanyament a dones que pateixen o hagin patit situacions de violència masclista.
- Continuar actualitzant i aplicant els protocols contra violència masclista i LGBTIQ+-fòbica a espais d’oci i lleure conjuntament amb les entitats organitzadores.
- Treballar de forma conjunta amb els centres educatius per incorporar la coeducació com a acció educadora que potencia la igualtat real d’oportunitats.
- Visibilitzar les diades del col·lectiu feminista i LGBTIQ+, cedint tot el protagonisme al teixit social del municipi i donant tot el suport institucional.
- Seguir promocionant el nomenclàtor en clau de gènere. Esborrar els noms de carrers i espais públics vinculats a la negació de drets i llibertats i substituir-los per noms de dones i, especialment, dones referents locals.
- Desplegar completament el Pla Local de Joventut 2023-2026.
- Promoure la presència de persones referents en el diàleg i la intervenció intercultural impulsant la representació i la participació diversa en àmbits de decisió (òrgans consultius, consells de barri, etc.).
- Revisar i treballar el model d’acollida, articulant un model intercultural, estructural i transversal a totes les àrees, per a persones migrades, adequat a les necessitats de les persones i el municipi.
Habitatge:
- Crear el Pla local d’habitatge de lloguer social estratègic que permeti la detecció de mancances i les necessitats reals de la població i marqui les línies d’actuació per garantir l’accés a l’habitatge.
- Treballar conjuntament amb l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) per a la construcció d’habitatges de lloguer social al nostre municipi.
- Reclamar el 10% dels terrenys d’aprofitament municipal ubicats en els polígons d’actuació i sectors pendents de desenvolupament per projectar espais de promoció d’habitatge social de lloguer.
- Millorar les bonificacions a particulars que ofereixin lloguers accessibles, assumint les garanties d’impagament i assegurances vinculades.
- Fomentar l’habitatge acompanyat/assistit per persones grans i/o amb diversitat funcional (juntament amb cooperatives interessades).
- Impulsar el cooperativisme mitjançant convenis d’habitatge i ajuts a models de negoci comunitari.
- Bonificar les llicències d’obra del Centre Històric per promocionar la reforma i posada al mercat d’habitatges a aquesta zona reduint-ne l’habitatge buit.
Impulsar les juntes de compensació dels diferents sectors i també els polígons d’actuació del municipi per aconseguir nous espais de construcció d’habitatge lliure.