Programa electoral 2023

L’Ajuntament, en tant que és l’administració més propera a la ciutadania i al territori, juga un paper decisiu per poder fer front a l’actual situació d’emergència ecològica i climàtica que vivim, i ha de posar les bases d’un model ambiental i territorial sostenible.La renaturalització del territori passa pel coneixement de la realitat rural i territorial, i un alt compromís amb els usos sostenibles dels recursos municipals. La proximitat a les persones, la capacitat de gestió integral i la disponibilitat de competències en àmbits com el medi ambient i el paisatge són essencials per preservar el nostre entorn natural.

  • Recuperar la llera de la Riera de Caldes per transformar-la en l’àrea verda transitable (a peu o amb bicicleta) més important de la nostra vila. Cal projectar aquest espai perquè s’integri al municipi, conservant-ne i respectant-ne la seva flora i fauna, i que sigui un espai natural per a que les persones puguin gaudir-la.
  • Dedicar el 0,5% de l’IBI a iniciatives de protecció i conservació de la natura per desenvolupar tasques de conservació i millora del medi, la flora, la fauna, dels hàbitats, ecosistemes i paisatges de gran interès per gestionar-los activament i restaurar-los de manera adequada.
  • Redactar un Pla de boscos que ens doti d’instruments d’ordenació forestal, que permeti reduir el risc d’incendis, com també recuperar i redescobrir senders, drets de pas, fonts i altres espais emblemàtics del terme municipal de Caldes de Montbui on gaudir de la natura.
  • Impulsar convenis amb els propietaris privats dels boscos ubicats a Caldes i empreses de biocombustible per tal d’aconseguir netejar-los i evitar així l’elevat risc d’incendi, seguint criteris de conservació i millora de la biodiversitat.
  • Dignificar i mantenir exhaustivament les zones verdes i places del centre urbà i les urbanitzacions amb l’objectiu de comptar amb més espais saludables i sostenibles que fomentin la vida de barri.
  • Incrementar el manteniment del camí orbital que connecta les diferents urbanitzacions per facilitar-ne el seu ús i gaudi de la natura.
  • Redactar un Pla especial municipal d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES), d’acord amb l’Agència Catalana de l’Aigua i seguint el Decret llei 1/2023 de la Generalitat de Catalunya.
  • Reclamar el 10% dels terrenys d’aprofitament municipal ubicats en els polígons d’actuació i plans parcials pendents de desenvolupament per projectar noves zones verdes municipals.
  • Instalar dipòsits d’aigües pluvials en llocs estratègics per fer servir l’aigua per a regar parcs i jardins.
  • Alliberar de futures amenaces especulatives el sector d’equipaments E9, conegut com a Zona Balneària a “l’altre costat de la riera”.
  • Promoure el voluntariat ambiental a través de les entitats actives al municipi, i facilitar recursos tècnics i econòmics, per tal d’implicar a la ciutadania i al teixit associatiu i educatiu en la millora i la conservació dels espais verds urbans, periurbans i rurals.
  • Catalogar el patrimoni natural de Caldes mitjançant un inventari de flora, fauna, arbres singulars, elements geològics i hàbitats d’especial interès per protegir-los i preservar-los.
  • Establir un protocol d’actuació en cas d’aparició de plagues de rates o altres animals o insectes amb efectes perjudicials per a la salut i la seguretat pública que permeti una resposta eficient.