Programa electoral 2023
Un poble amable i intel·ligent ha de ser accessible i disposar d’una planificació urbana que fomenti la sostenibilitat, la mobilitat, la seguretat, la inclusió social i la perspectiva de gènere. Des del govern municipal s’ha de ser proactiu des del punt de vista ambiental, amb el foment de fonts d’energia renovable i una millor gestió de residus, d’energia i d’aigua. També hem d’aconseguir que els serveis públics siguin àgils i eficients, recolzant-nos amb les tecnologies digitals per millorar la comunicació i col·laboració entre l’administració i els veïns i veïnes de Caldes. I aquesta tecnificació cal utilitzar-la també per incrementar la seguretat de les persones i dels béns. I evidentment, s’ha d’incentivar la participació ciutadana en la presa de totes aquestes decisions.
La transformació digital en la qual ja estem immersos ens permetrà ser més resilients davant les situacions de crisi, com també ser més efectius en la prevenció i detecció precoç d’emergències. Per tant, cal ser imaginatius incorporant eines intel·ligents per afavorir la digitalització i la innovació, amb l’objectiu de crear noves idees i serveis que generin una millora del benestar basat en les tecnologies. Volem, doncs, un poble amable i intel·ligent centrat en les persones, posant les seves necessitats i el seu benestar al centre de les polítiques i estratègies de desenvolupament humà i urbà.
- Redactar el Pla d’Actuació Municipal a llarg termini (2035) que defineixi el model de poble que volem entre tots i totes i que marqui els eixos imprescindibles a seguir i projectes a desenvolupar els pròxims anys.
- Crear i desenvolupar la Smart-health (salut intel·ligent) amb recollida de dades rellevants per a la salut (temperatura, humitat, contaminació, al·lèrgens, trànsit) amb avís específic als usuaris.
- Impulsar els tràmits administratius de persones físiques i jurídiques mitjançant el mòbil i tauleta.
- Posar en marxa un mapa interactiu mitjançant una aplicació mòbil, que permeti a la ciutadania reportar incidències de via pública, mitjançant fotografies i geolocalització. Aquesta aplicació inclourà informació rellevant de cada incidència (estat de tramitació, priorització i moment d’execució o el motiu del perquè no es pot dur a terme). La informació continguda a l’aplicació serà oberta i consultable per a tothom.
- Ubicar pantalles d’interacció i informatives en zones estratègiques on qualsevol persona pugui cercar recursos del municipi (espectacles, comerços, ubicacions d’espais, etc.) que promocioni entitats i comerços i transmeti informació del consistori.
- Escalar els punts de recàrrega elèctrica (>50kwh) per a vehicles en zones adequades.
- Crear un parc de vehicles elèctrics en format car sharing, pensat per a persones que puntualment necessiten fer un desplaçament i no tenen vehicle propi o el tenen avariat.
- Implantar l’exempció de l’impost de tracció mecànica durant 3 anys per vehicles 100% elèctrics.
- Maximitzar la comunitat energètica local (CEL) incloent noves fonts d’energia renovable (eòlica, aerotèrmia, preparació per a l’hidrogen).
- Millorar la bonificació del cost de les llicències per a la instal·lació de plaques solars.
- Implantar quioscos de tràmits i serveis: terminals d’autoservei electrònic com a nou canal d’atenció per agilitzar la gestió dels tràmits més freqüents entre la ciutadania i l’administració.
- Oferir un servei de geolocalització de persones vulnerables mitjançant una aplicació de seguretat ciutadana.
- Crear passos de vianants amb sensors i indicacions tant per a persones amb diversitat física i/o sensorial, com per a menors.
- Utilitzar pictogrames amb format digital per facilitar la informació a persones amb trastorn de l’espectre autista, com també en format físic en els recorreguts habituals cap a les escoles.
- Potenciar l’ombratge natural a tot el municipi per minimitzar l’efecte illa de calor que provoca el ciment i l’asfalt. Plantar arbres adaptats a les temperatures elevades i la sequera que proveeixin el màxim d’ombra al màxim de llocs possibles.
- Instal·lar malles amb tirants a totes les places amb falta d’arbrat evident, com també bancs i mobiliari infantil.
- Crear un espai de joc d’aigua infantil a la zona de plaça del Lleó (amb aigua regenerada).
- Impulsar la creació de jardins verticals (amb plantes autòctones que requereixen poca aigua) en edificis públics i privats com a mesura d’estalvi energètic però també per fer més agradable el passeig pel municipi.
- Millorar l’enllumenat en carrers i places, però sobretot en parcs, i sempre amb perspectiva de gènere.
- Ampliar la deixalleria municipal per proporcionar-la a la demanda actual.
- Habilitar un espai municipal per a la reutilització d’equips i objectes de segona mà en bon estat (Re-Útil Caldes).
- Realitzar campanyes actives contra l’incivisme als diferents barris del municipi.
- Col·locar cartells informatius a totes les zones de contenidors amb el telèfon municipal per sol·licitar la recollida gratuïta d’objectes voluminosos a domicili, i també de les sancions vinculades a aquest incivisme.
- Impulsar un procés participatiu per decidir un nou model de recollida d’escombraries (porta a porta, contenidors intel·ligents, etc.) per aconseguir incrementar de forma exponencial el reciclatge del nostre municipi i acostar-lo a un model sostenible i al Pagament per Generació.
- Engegar convenis amb universitats catalanes per dur a terme i premiar projectes rellevants pel nostre municipi (arquitectura, biologia, ciències ambientals, ciències de l’activitat i l’esport, conservació i restauració de béns culturals, conservació de la natura i enginyeria forestal, enginyeries, cultura, etc.) aconseguint beques per a desenvolupar-los. Impulsar l’execució d’aquests projectes mitjançant recursos propis i campanyes de crowdfunding.
- Mantenir els espais per a gossos (pipicans) i millora dels serveis disponibles (bosses, activitats disponibles, etc.).