Programa electoral 2023
La política econòmica municipal d’aquests últims anys ha estat molt poc previsora. El deute actual de l’Ajuntament és de 12,2 milions d’euros. Això suposa que tenim més del doble de deute per persona que la mitjana del Vallès Oriental (723 euros vs. 332 euros). I tot aquest deute està estructurat sobre préstecs a tipus variable, el que implica que la partida per pagar interessos al 2023 hagi augmentat exponencialment.
Nosaltres entenem el deute com una eina per poder desenvolupar projectes estratègics (de l’àmbit que sigui) quan no hi ha recursos, però cal executar-los pel bé comú. Des de fa anys tenim una cronificació del deute al ~65% (el límit legal és del 75%), fet que redueix el pressupost disponible limitant el marge d’acció.
El pressupost 2023 de Caldes és de 25,8 milions d’euros. Aproximadament el 40% d’aquest pressupost són despeses fixes i el 36% són despeses corrents. Els recursos propis pel 2023 en inversions són només d’1 milió d’euros (sense tenir en compte els 2,8 milions d’euros els fons Next Generation destinats a l’Escola del Carme, una subvenció puntual), més 600.000 euros que cal cofinançar. I passarà exactament el mateix a l’exercici 2024 quan caldrà cofinançar els fons Next Generation rebuts per l’edifici de Can Rius.Evidentment, aquestes subvencions no es poden deixar perdre. Però l’elevat deute del consistori més la necessitat de cofinançar aquests projectes bloquejaran de forma molt important la capacitat d’acció del pròxim govern municipal fins pràcticament la meitat de mandat. I això cal dir-ho clar: no es podran abordar projectes importants amb fons propis a curt termini i caldrà prioritzar.
Finances municipals:
- Definir un pla municipal d’inversió a llarg termini basat en el pla d’actuació municipal, prioritzant les intervencions en funció de la necessitat/benestar i espaiades al llarg del temps.
- Racionalitzar el deute i executar un pla de sanejament. Reduir un 12% l’endeutament al llarg d’aquest mandat (3% anual) i aconseguir un acord entre totes les forces polítiques per fer el mateix al llarg dels dos següents mandats per aconseguir reduir l’elevat deute de Caldes amb l’objectiu d’arribar a la mitjana d’endeutament municipal per habitant de Catalunya d’aquí a 12 anys.
- Estimular la participació ciutadana en la presa de decisions del pressupost municipal mitjançant pressupostos participatius oberts a totes les persones on es treballi una partida important d’una regidoria diferent per any.
- Mantenir el Nervi Jove com a iniciativa de pressupostos participatius juvenils.
Impuls de l’empresa:
- Dissenyar, implementar i gestionar de manera integrada les polítiques actives d’ocupació adaptades a la realitat del municipi.
- Fomentar el coconstruir i el codesenvolupar amb tots els agents del municipi implicats en el progrés econòmic mitjançant living labs i altres formes d’interrelació per aconseguir ser un pol industrial de productes d’alt valor afegit.
- Fomentar la cultura emprenedora. Suport i assessoria per a joves emprenedors.
- Fomentar la digitalització d’empreses com a eina de millora en l’efectivitat dels processos de gestió.
- Avançar cap a la descarbonització de la nostra indústria i ajudar-la amb l’adaptació del sector cap a l’ús de l’hidrogen verd i altres energies renovables.
- Desenvolupar un pla d’adaptació de la CEL (Comunitat Energètica Local) on les empreses també hi tinguin cabuda. Incentivar la instal·lació de plaques fotovoltaiques i altres sistemes d’energia renovable mitjançant ajudes directes, sobretot en l’estudi i redacció del projecte bàsic com també en el cost i tràmits de les llicències municipals corresponents.
- Tenint en compte que el Vallès és l’eix productiu més important del país, promoure sinergies amb l’àrea econòmica de l’Eix de la Riera de Caldes, la Unió d’Empresaris del Vallès i les associacions locals per reclamar les inversions en infraestructures que històricament no s’han realitzat al municipi, com l’adequació d’accessos als polígons i dimensionar la C-59 al trànsit real.
- Modificar el POUM per permetre incrementar el sostre disponible de les naus industrials del polígon industrial de la Borda (incrementant l’alçada disponible ~20%).
- De la mà de les associacions locals, impulsar la formació professional reglada i l’ocupacional que palïi la falta de personal qualificat en diversos oficis (mecànica, fusteria, instal·lacions elèctriques de baixa i alta electrificació, etc.) reduint així l’atur juvenil.
- Fomentar ajudes econòmiques directes a les empreses que contractin persones de Caldes (limitat a un màxim de beneficis declarats l’exercici anterior).
- Redefinir “Caldes Emprèn” perquè esdevingui un centre promotor de l’esperit emprenedor dels i les estudiants dels centres municipals.
- Habilitar espais de coworking al Centre Cívic, un cop es reubiquin l’Escola Taller d’Art Manolo Hugué i l’Escola de Música Municipal Joan Valls a Can Rius i de Ràdio Caldes al l’escola del Carme.
Comerç
- Promocionar el Comerç de Caldes com un dels pals de paller de vida a Caldes i com a pol d’atracció comercial per les poblacions limítrofes.
- D’acord amb el teixit comercial, realitzar una prova pilot d’activitats al carrer (teatre, circ, art, activitats infantils, música, etc.) en horari d’obertura comercial en carrers “peatonalitzats” per estimular l’afluència de persones quan no hi ha trànsit de vehicles.
- Escoltar activament als agents econòmics locals (agricultura, ramaderia, comerç, empresa i indústria) per conèixer a fons les seves aspiracions i les respostes que necessiten.
- Valorar la creació d’una única agrupació d’entitats comercials que englobi totes les associacions comercials municipals i que l’Ajuntament també pugui formar-ne part com un agent més, amb l’objectiu d’alinear els interessos del comerç amb els de l’Ajuntament, evitar contra-programar i conèixer de primera mà les necessitats existents.
- Establir, de forma regular, reunions semestrals entre l’Ajuntament i el teixit comercial per discutir qualsevol tema d’interès i convocar reunions extraordinàries quan sigui convenient. Crear un canal directe de comunicació entre el teixit comercial i l’Ajuntament mitjançant una persona única de l’administració.
- Habilitar punts de llum i disposar de material necessari per als comerços per facilitar la celebració d’actes i fires comercials al carrer.
- Replantejar parcialment la ubicació del mercat setmanal per tal que una part d’aquest s’ubiqui al Centre Històric, revitalitzant la vida i l’activitat a aquest barri.
Pagesia
- Implementar estratègies locals per aconseguir un augment de la població agrària activa recolzada en un sector agroalimentari sostenible, dinàmic i diversificat, facilitant el relleu generacional en el sector agrari i revertint la precarietat del sector.
- Fomentar la transició agroecològica, articulant mecanismes per a l’acompanyament en la reconversió a l’agricultura o ramaderia ecològica, facilitant també els processos administratius de la certificació i reduir-ne notablement les despeses
- Dinamitzar i promocionar els productes agroalimentaris calderins.
- Potenciar els horts domèstics i promocionar el conreu d’hortalisses, verdures i plantes aromàtiques.
- Realitzar activitats destinades a les escoles per aproximar l’agricultura als infants.
- Fomentar les bones pràctiques agrícoles amb l’ús raonable de fertilitzants i optimització dels usos del sòl.